Home Stories Tips & Regels Links Over ons Contact
dorian

“IK HEB EEN SCHOKKENDE ERVARING NODIG OM MIJN GEDRAG TE VERANDEREN”

Dorian heeft een scooterongeluk gehad. Als hij erover vertelt, lijkt het in eerste instantie niks bijzonders. Er is niet zoveel gebeurd: hij hoefde niet naar het ziekenhuis, zijn scooter rijdt nog en de scooter en helm hebben wat krassen. Het ongeval had weinig impact op hem. Dorian realiseert zich in de loop van het gesprek dat dat best schokkend is. Want het ongeval was blijkbaar niet ernstig genoeg.

Zes à zeven jaar geleden reed hij naar voetbal in Eenrum, via een bekende weg. Er stond een TNT-busje met een vriend, waar hij naar keek om te groeten. Toen hij weer voor zich keek, was daar de wegversmalling waar je omheen moet. Dorian ging er óverheen. Hij had geluk dat het gebouwd was als een soort schans, dus hij vloog twee à drie meter door de lucht en smakte op het asfalt. Dorian, laconiek: "Die dingen zijn ook weleens recht, verticaal… dan had ik hier een heel ander verhaal verteld!" Hij werd overeind geholpen door een vriend die met hem meereed en de vriend in het busje. Tijdens de voetbalwedstrijd die volgde, zakte het adrenalineniveau langzaam en begonnen de pijntjes. Maar daar bleef het bij. "Ja, en ik had een scheur in mijn broek of zo."

Vol gas

Nu rijdt hij op een snorscooter door de stad waar hij woont, en Dorian vertelt dat hij het gas soms flink open trekt. "Ook is het wel zo lekker om zonder helm te rijden, dus dat doe ik gewoon. Tja, als ik een botsing krijg in volle vaart, zonder helm… Maar ja, zo is 't gewoon.”

Haas aan flarden

Dan schiet hem iets te binnen: “Een andere les heb ik wél geleerd, toen ik een keer met vrienden in een oud autootje 's nachts na het stappen over gladde wegen met bevroren autoruiten onverantwoord hard naar huis scheurde over smalle kronkelwegen met bomen. En ja: er was drank in de man. We hebben toen een haas aan flarden gereden, waar we eerst om lachten. Maar daarna kwam het diepe besef dat daar iets héél erg fout gegaan was met mij, en nog veel meer fout had kunnen gaan! Dus daar ben ik nu écht voorzichtiger mee."

Dorian concludeert: "Die écht schokkende ervaring moet je denk ik gehad hebben om je gedrag te veranderen. Ik wel tenminste."